Det börjar vara dags att knyta samman sommarens verksamhet. Till dem hör b.la. skriftskola för kognitivt funktionshindrade. Man kallar dem upplevelseskriftskola, specialskriftskola eller anpassad skriftskola, beroende på att deltagarna har speciella behov för att klara av sina dagliga rutiner. En sådan skriftskola kräver specialarrangemang. Den kräver en lägergård som är tillgänglig. Sådana lägergårdar finns det av runt om i stiftet. Har man svårt att röra sig, eller är man rullstolsbunden, skall det inte vara ett hinder för att bli konfirmerad. En del deltagare har också olika kognitiva funktionshinder, som har som följd att denne behöver assistent som ansvarar för att det är möjligt att vara på läger. En del konfirmander behöver hjälp med att vakna, klä på sig, äta, besöka toaletten, klara av olika sociala situationer. Det säger sig själv att assistenten inte kan jämföras med hjälpledare, som har ett betydligt mera allmänt ansvar. Assistenten ansvarar för konfirmandens liv och hälsa.
Undervisningen i en sådan skriftskola är konkret. Det handlar om att uppleva den kristna tron med sin kropp och med sinnena. Allt som har att göra med att se, höra känna och smaka hör till undervisningen. För den som sköter undervisningen handlar det om att göra den kristna tron konkret. Det är en verklig utmaning i vår kyrka, som har en tendens att prata om tro hellre än leva tron (nu förenklar jag saken, jag vet). Vi lever i en väldigt pratig kyrka.
Konfirmandundervisningen är kyrkans dopundervisning. Den hör intimt samman med församlingen. Församlingarna ordnar skriftskolor och konfirmerar. En del föreningar har specialtillstånd att ordna skriftskolor. Dessa tillstånd gäller för några år i taget. Enskilda präster kan också ordna privata skriftskolor, där det ofta finns en eller två elever. Oftast är de vuxna. I alla händelser kan inte församlingarna fråntas sitt ansvar över sina konfirmander.
När det gäller ungdomar med specialbehov, så är församlingarna också skyldiga att ordna skriftskola för dem. En möjlighet är att integrera ungdomar med specialbehov i församlingens skriftskolverksamhet. En annan möjlighet är att anmäla ungdomarna till de anpassade skriftskolor som ordnas i stiftet med jämna mellanrum. Den gångna sommaren ordnades en sådan skriftskola i Karis, på Lärkkulla och en i Pargas, på Koupo lägergård. Nästa sommar är Åland och Österbotten i turen.
Anpassade skriftskolor är ett samarbetsprojekt med församlingarna. Samarbetets grunder är att omsorgprästen fungerar som sakkunnig ledare och sköter undervisningen. Församlingarna står för de kostnader som konfirmandens skriftskolgång har, avlönande av assistenter samt transportkostnader till och från lägret.
Enhetliga riktlinjer för anpassade skriftskolor är under arbete och kommer församlingarna till del under hösten. På det viset kommer förhoppningsvis samarbetet att fortsätta som tidigare.